Repülőjegy vásárlás okosan

repter-indulas

Repülőjegyet számos különböző módon foglalhatunk. Az adott társaság saját honlapján, utazási irodán keresztül vagy az erre specializált kereső honlapokon. Mindhárom opciónak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Én mindig az utazás típusának függvényében döntöm el, hogy melyik verzió a megfelelő számomra, továbbá az is lényeges, hogy mennyire vagyok rugalmas az adott út során. A tapasztalataim alapján megosztom veletek a kis titkokat és, hogy mire figyeljetek oda egy-egy foglalás során.

A kereső honlapok nagy előnye, hogy egyszerre ellenőrzi a légitársaságok ajánlatait, így össze tudjátok hasonlítani a különböző szolgáltatókat, valamint az oda és a vissza utat külön is nézi, így kedvezőbb árat hozhat ki, mintha csak egy társaságnál foglalnátok retúr jegyet. Emellett nagyon sok szűrőt is beállíthattok, ha rugalmasok vagytok az utazás során, akkor érdemes beállítani azt is, hogy az adott indulási naphoz képest korábbi vagy későbbi dátumokat is nézzen. Egy-két nappal korábbi indulással lehet, hogy sokkal kedvezőbb összeget dob majd ki. Én főképp a BRAVOFLY oldalát használom, de a HOPPER, MOMONDO vagy a SKYSCANNER is hasonló. Ami még szuper, hogy a Bravofly és a Skyscanner magyar nyelven is elérhetőek. Ha ilyen oldalakat használtok, akkor legyetek résen a foglalás során, mert az árak nagyon könnyen változhatnak, és az esetek nagy részében változnak is. És nyilván nem leszünk tőle boldogabbak . Például két főre indítjuk a keresést, de az oldal csak egy főre kalkulálja, aztán a végén duplázódik. Az ár csak kézipoggyászos utazásra vonatkozik, a feladottat külön kell hozzáadni. A személyes kedvencem, amikor végre eljutok a fizetésig, és csak azért, mert bankkártyával szeretnék fizetni hirtelen még feljebb megy az ár. Ráadásul ilyenkor már végképp nem számítanánk semmilyen plusz költségre, és szépen a honlap tetején jelenítik meg a végösszeget, így ha valaki nem elég szemfüles, akkor már csak az értesítő sms-ből értesül a magasabb összegről.

lisz-ferenc-repuloter

Mivel ezek a keresőoldalak a fapadosok árait együtt keresik a hagyományos légitársaságok ajánlataival, így egyszerre kell figyelnünk a fapadosoknál gyakori trükközésekre is.

Például a kevésbé jó elhelyezkedésű kicsi repterek használata nagyon meg tudja bonyolítani és drágítani az utazásunkat. Egyrészről akár egy-egy napot is elveszíthetünk, ha pl. egy korai géppel indulunk, és éppen nincs még olyan korán tömegközlekedés, előfordulhat, hogy már előző este ki kell mennünk a repülőtérre. Ráadásul ha ilyenkor összeadjuk a plusz utazási költséget, a plusz csomagot, egy-két egyéb szolgáltatást, könnyen ott lehetünk egy jobb légitársaság jegyáránál. Pár hónapja Kölnbe próbáltam jegyet foglalni, de a végén a 60 km-re fekvő Düsseldorfban kötöttem ki, és persze a csatlakozásomat is lekéstem, mivel a keresőoldalak környező repülőtereket is vizsgálnak a kiválasztotthoz képest.

Érdemes követni mind a fapados, mind pedig a drágább cégek ajánlatait, akcióit, mert jó időben foglalva szuper kedvezményeket lehet elérni. Ha gyakran utazunk egy adott céggel, akkor ne hagyjuk ki a törzsutas programokat. Néhány utazás után már összejöhet egy ingyenesen feladott bőrönd vagy egy premier lounge használat, sok éves hűségünk során pedig talán még egy utazás is. Mivel a párom jelenleg Lengyelországban focizik, ezért szinte hetente repülök, hogy minél több időt együtt tölthessünk, és az összegyűjtött pontokat arra használtam fel, hogy a lounge-ban várakozzak a repülőgép indulásáig. Ez egy olyan külön „társalgó” vagy várakozó helyiség, ahol kevés ember van, nyugalom, általában ingyenes egyszerűbb ételek, italok, ropogtatnivalók és jó minőségű ingyenes internet.

Ha egyébként át kell szállnom az utazás során, akkor igyekszem az adott légitásaság oldalán közvetlenül foglalni, ahol a csatlakozás is rajtuk keresztül történik, mert így késés esetén sokkal könnyebb intézkedni és átfoglalni egy-egy utat, viszont ami még jobb, hogy jobban odafigyelnek az utasaikra. Nekem a lengyel LOT-tal jó tapasztalataim vannak, mivel a páromhoz átszállással tudok repülni, és már volt, hogy külön busz várt, hogy az érkező repülő lépcsőjétől átvigyen az induló repülőhöz, mivel már csak percek voltak a másik gép indulásáig (az első késése miatt). Végig futva a repteret biztosan nem értem volna el… így pedig nem csak én, de még a bőröndöm is célba ért. 🙂

Az utazási irodák ajánlatait sem érdemes kihagyni, mert szállással, repülőjeggyel együtt sokszor nagyon kedvező ajánlatokat raknak össze, mivel a saját szervezésű Charter járatokat mi nem látjuk sem a repülőjegy foglaló oldalakon, sem adott légitársaságnál.

felhok-folott

Egyébként megosztom veletek az én tuti tippem, de ez persze haladó utazóknak ajánlott, és kell hozzá némi elszántság és nyelvtudás is, viszont így aztán minden lehetőséget figyelembe lehet venni. Szóval ha adott az uticélom, akkor először megnézem a kereső oldalakon az ajánlatokat. Itt már látom, hogy mely légitársaságokat javasolja, ezután megnézem a javasolt légitársaságok honlapján is az árakat. És itt jön a csavar, mert ezen felül még egy trükköm van. Az érkezési reptér honlapján általában megtalálható a légitársaságok listája, akik az célállomásomra repülnek. Természetesen vannak helyi fapados társaságok, akiket a kereső oldalak nem mindig kezelnek, és ilyenkor még ezeket is meg szoktam nézni, hogy átszállással vagy egyéb módon meg lehet-e oldani az utamat kedvezőbben. A legvégén pedig a legolcsóbb ajánlatot választom ki.

Ha pedig Interneten keresgéltek, ne felejtsétek el az aranyszabályt, hogy MINDIG privát ablakban böngésszetek, nagyon sok helyen olvastam, hogy a böngészési előzmények alapján, ha egy járatot sokszor nézünk, akkor akár emiatt is felmehet a jegyár!

Persze van történetem csatlakozás lekésésről is, erről hamarosan vlog-ban mesélek! 🙂

Egy kis figyelemmel, hozzáértéssel pénzt és időt spórolhatunk a repülőjegy vásárlásakor!

Írjatok a hozzászólásokban még tippeket és ötleteket a Ti tapasztalataitokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .